Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tichy Lajos Sporttelep

2009.06.10

Tichy Lajos (Budapest, 1935. március 21. – Budapest, 1999. január 6.) magyar labdarúgó, edző. Első felesége Lehoczky Zsuzsa színésznő volt. 1992-től Kispest díszpolgára.

Budapest Honvéd 

Tichy Lajos sírja Budapesten. (Farkasréti temető: 19/1-1-61/62.)

Játékos-pályafutását 1947-ben a MÉMOSZ SE-ben kezdte, majd a Bp. Lokomotívban játszott. Az Aranycsapat gerincét adó Honvéd 1953-ban igazolta le. Első NB1-es mérkőzését 1953. március 7-én Salgótarjánban játszotta. Az 58. percben állt be, mikor Czibor góljával vezetést szereztek, majd a 81. percben élete első élvonalbeli mérkőzésén gólt szerzett. 1954-ben és 1955-ben bajnokok lettek. 1956 után a csapat széthullásával egy MNK és KK győzelem volt a két legnagyobb sikere a csapattal. Nagyon gólerős csatár volt. 320 bajnoki mérkősésen 247 gólt szerzett és ötször volt a bajnokság gókirálya. 1966. őszén Győrben súlyos sérülést szenvedett Keglovich László szándékos brutális belépője nyomán. (Sokak szerint nem véletlen szabálytalanság volt). Ezután már nem nyerte vissza régi formáját. 1971. június 20-án játszott utoljára a Bp. Honvéd színeiben. Kispesten 15 ezer néző előtt a Vasas volt a Honvéd ellenfele. Negyedórával a hivatalos kezdés előtt felsorakozott a két csapat a főlelátó előtt és ünnepélyesen elbúcsúztatta a 36 éves csatárt. A Bp. Honvéd elnöke, Sárdy Tibor köszöntötte a labdarúgót. A Honvéd kezdő tizenegye a következő volt:

Bicskei - Kelemen, Ruzsinszky, Szűcs L., Molnár - Pál, Kocsis L., Pintér - Pusztai, Tichy, Kozma.

A középcsatár a hagyományoknak megfelelően góllal kedveskedett a szurkolóknak. A 45. percben Tichy-Pintér-Tichy volt a labda útja, s a búcsúzó csatár 13 méterről ballal kapásból óriási bombát zúdított a jobb sarokba. A mérkőzés végül 1-1-es döntetlennel zárult.

 

Válogatottban

Tichy 1955-ben Oslóban került először a magyar válogatottba, ahol első válogatott meccsének 74. percében 18 méterről betalált a kapuba. Válogatottunk ezen a meccsen 5:0-ra verte a házigazda norvégokat. A nemzeti válogatottban összesen 72 alkalommal lépett pályára. Részt vett három világbajnokságon. 1958-ban és 1962-ben pályára is lépett. Az 1962-es chilei VB-n csapatunk egyik vezéregyénisége volt, 3 gólt szerzett. Különösen emlékezetes volt az angolok ellen 2:1-re nyert mérkőzésen lőtt gólja: 19-20 méterről bombázott a léc alá Springett kapujába. 1966-ban csak kerettag volt. 1964-ben európa-bajnoki bronzérmet szerzett csapat tagja.

Edzőként

1971-től a kispesti ifjúsági és tartalékcsapat edzője volt, majd 1976-tól 1982-ig az első csapat vezetőedzője. 1980-ban 25 év szünet után sikerült bajnokságot nyernie a Honvéddal. 1980. június 7-én a kispesti stadionban tízezer néző várta a Honvéd Volán elleni mérkőzését. A

Menyhárt - Paróczai, Kocsis I., Lukács, Varga - Dajka (Gyimesi), Nagy A., Garaba - Bodonyi, Esterházy, (Weimper), Kozma

összetételű csapat 5-2-es győzelmet aratott. Az ezt megelőző, 1955-ös sikernek még ő is tagja volt fiatal játékosként. Edzőként számos később sikeres labdarúgót indított el: Dajka László, Garaba Imre.

1982-től 1984-ig az al-Shabab nevű arab csapat edzője, majd hazajövetele után 1985 és 1989 között a Bp. Honvéd utánpótlás szakágvezetője. 1989-től haláláig a kispestiek szaktanácsadója.

Forrás: Wikipédia

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

1146.Thököly.u.91

(Schumeth Lajos, 2011.11.02 12:30)

Ő volt a Honvéd legjobb centercsatára. Ráadásul egy vagány angyalföldi srác volt.

Hétvégi rendezvény

(.............:S, 2010.09.28 21:50)

Hatalmas égés volt!!!!!!!!! Ezért kár volt ilyen fejhajtást csinálni, inkább máskor a szervezést hagyjuk komolyabb emberekre. /Mélyen tisztelt polgármesterre és a hivatali dolgozókra/ akik értenek is ehhez. Köszönöm!

Botlábúnak

(Ez itt a helyzet , 2010.09.25 13:57)

Senki kívűlálló nem használhatja? Akkor miért járnak ide Karcsátol Mikóházáig a műfüves pályára focizni? Te melyik rendezvényen vagy? Ilyenekről nem tud senki és semmi? Fizetség? Pff.... Akik idejárnak focizni fizetnek. Ugyhogy nem kellene ilyen rágalmakkal illetni a sportlétesítmény vezetőit. A legnagyobb probléma itt Alsóbereckiben, hogy itt minden kelle, csak az a baj, hogy ingyen. És senki nem látja be azt a helyzetet, hogy itt a Bodrogközben a legkiemelkedőbb létesítmény ez a pálya. A legtöbb spori irigykedve nézi. Az meg hogy ti ide jönnéltek, és nem fogadják el a pénzt, ez kicsit morbid. Ugyanis mindenki pénzből él. Sajnos ze van. Tehet nem kellene itt hazudgálni. Lajikusoknak, és a falu polgárainak elmondanám a valódi tényeket. Tény ami tény, nincs a faitaloknak szórakozási lehetőség, ezállatal a falu utcáti járják és ott rongolnák, isznak, verekszenek. Sajnos ez van. Nem csak kifejezettn az ő hibájuk ez, valahol a vezetésé is. De itt jön a bökkenő. Minek ide valamit is építeni, amikor az ujjonan megépített buszmegálloba az első éjszak valaki elvégezte a nagydolgát, és végig kente a busz megálló falán. Az iskola épületeét lefestették, másnap reggelre öszerugdosták, a csatornát leszakítottak. Könyörgöm, kik ezek a gyerekek? Egyállatalán gyerekek? Vagy valami vandálok? És a tisztel szülök, akik ezeket nem látják be, azok kérik hogy a foci pálya legyen tárva nyitva mindenki előtt. Ez eddig rendben is. Csak ha valami kár keletekezik, akkor valyon hajlandó lesz e anyuci/apuci kinyitni a pénztálcát és jattolni? Mert az a dolog nem megy én adok mindent ezek a gyerkőcök pedig szétrongálnka mindent. Természetesen a pály nyitva áll mindenki előtt, hiszen a kiskapu mindíg nyitva van, de talán kulturáltan kellen viselkedni és akkor nem lenne ez az egész hajcihő, azért hogy ki hova is menjen. Én 20 éves vagyok, mégis felnőttem úgy hogy nem rongáltam, nem követelőztem, nem szitkozódtam a polgármester ellen. El lehetne gondolkodni azon is a kedves szülöknek, hogy ne az legyen a legnagyobb problémém, hogy a gyermeket hogy NE KELLJEN itthon tartanom, hanem talán egy kicsit jobban odafigyeljek rá. És este 10kor a 12 éves gyermekem ne a falu utcáit járja egy üveg borral, meg egy doboz cigivel. Hanem otthon legyen az anyjával/apjával.

Valós helyzet

(Polgármester, 2010.09.23 11:06)

Meggyőződésem, hogy sokaknak savanyú a szőlő. Akik nem ismerik a település múltját, de a jövőjéből saját jól felfogott önös érdekeit kívánják építgetni, ezekre jellemző, hogy aki nem doldozott meg valamiért, annak semmi sem drága!
A Tichy Lajos Sporttelepet minden szerénytelenség nélkül mondom, a megyéből érkező sporttársak, sőt az idelátogató volt válogatott futballisták is elismeréssel beszéltek.
Alsóbereckiben 30 éve nem volt sportélet. A három éve elindult futballcsapat 40 fiatal sportolására ad alkalmat, minden fiatalt szívesen fogadunk, természetesen fegyelmezett, irányított felügyelet mellett. Az iskola részére is a pálya nyitva áll.
Személy szerint óriási eredménynek tartom, hogy 3 év alatt Megyei II. osztályig jutottunk és a csetlő-botló 14-15 éves gyerekekből mára tehetséges futballisták lettek. Ez a pálya óriási érték, amire természetesen vigyázni fogok, mindenki előtt nyitva áll, de nem lesz közpréda!
Arra is büszke vagyok, hogy Tichy Lajos özvegye és volt futballistái méltónak találták a pályát és környezetét a Tichy Lajos név viselésére. adják.

yyyyyyyy

(egy másik valaki, 2010.08.03 21:33)


Először is: HELYESÍRÁS!!!! Hidd el, sokat számít ( a betűkettőzést ajánlom átismételni)!!!
Másodszor: sok az okos??? – ezek szerint kisebbségi érzés gyötör, mert netán te nem tartozol közéjük, és ez fáj….??? Te tudod….
Harmadszor: miért is van egy önkormányzat, olvass már utána… küldjek linket??? A sportújságban ilyenről nem írnak, ne is keresd!!!
Amúgy meg nem segít az senkinek, ami/aki nem F-fel kezdődik, és OCI-ra végződik…… ha érted mire gondolok…… ha nem, segítek….(olvasd össze a nagy betűket) :):):)!!!! Azt meg elhiszem, hogy igen sokba kerül fenntartani, és nincs az a bevétel, ami elég lenne MINDENRE……. ( és most nem sorolom mi mindenre –tudja azt mindenki….) Amúgy meg ha nem segít, legalább keresztbe ne tegyen….

*************************************

(valaki, 2010.08.03 20:12)

bocsika az alsóberecki focipályát használták kivül állók is csak amikor ők használták nagyobb kár kelletkezett mint amennyit fizetek érte . ráadásul meg kurvára elegem van ebből a sok okosból aki ebbe a faluban van . mert nem igaz hogy nem lehet felfogni hogy mindenkinek az ökormányzat se tud segíteni . úgy hogy nem tom mi ennek az értelme

Érdekesség...

(Mi..., 2010.07.30 11:18)

E rendkívül gyönyörű, hasznos és persze óriási beruházása a falunak mindennél és mindenkinél fontosabb a "vezetőség" számára.... Ha nő a fű, ez az első a kaszálásban, ha esik a hó, ez az első a hó eltakarításában, ha a víz fenyeget csak és kizárólag itt bőg a szivattyú, és csakis itt jut bele önkörmányzati üzemanyag..... És mindez annak ellenére, hogy a faluban hamarosan házak rogynak össze, mert az árkokban 3- azaz HÁROM- hónapja áll a víz, az elfolyni képtelen csapadékvíz... nem beszélve a kertekbe beömlő vízről, ami hatalmas károkat okozott....De ilyenkor nincs SEGÍTSÉG AZ ÖNKORMÁNYZAT RÉSZÉRŐL.... Azzal van elintézve minden, hogy nincs pénz.... A Sírás, az megy.... Csak próbálná a "paraszt" azt mondani a banknak, az áram-, víz- és egyéb szolgáltatónak, hogy nem fizetek, mert nincs pénzem....
HIHETETLEN ÉS RETTENETESEN FELHÁBORÍTÓ AMI A TELEPÜLÉSEN ZAJLIK.... DE ha már előbb nem is, csak utóbbb, remélhetőleg mindenkit utoléri a sorsa, és megkapja ha mástól nem, az élettől, amit érdemel.....

HAJRÁ FIÚK, CSAK FOCIZZUNK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ÉLJEN A PÁLYA, A FOCI, A FUTBALL, NA MEG A LABDARÚGÁS....ÉLJEN SOKÁ!!!!!!!!!!!!

Minek???

(Botlábú, 2010.07.09 12:47)

Nagyon szép létesítmény a berecki focipálya, csak épp senki "kívülálló" nem használhatja.... Számos alkalommal kérték a sportolni vágyók, hogy hadd használják, természetesen térítés ellenében, el lettek hajtva.... Csak a "fontos" mérkőzések zajlanak itt, amugy meg parlagon hever..... De hát ha nem kell a bevétel a falunak.... Biztos felveti őket a pénz... Máshol az ilyeneket ésszerűen kihasználják..... Jah, persze itt a kulcsszó: ÉSSZERŰEN.... :)