A polgármester megalázónak tartja a döntést, ezért a bodrogközi falu bevezetõ útjaihoz "Magyarország vége" táblákat helyezett ki.

Zuti Lajos a Független Hírügynökségnek elmondta: szinte minden nap kopogtat valamelyik szolgáltató a polgármesteri hivatal ajtaján azzal fenyegetõzve, hogy kikapcsolják a gázt, a villanyt vagy a vizet a helyi közintézményekben. A 870 lakosú falunak összesen húszmillió forintra rúg a költségvetési hiánya, valamint kifizetetlen számláinak értéke. Az évi 75 millió forintos állami támogatásból reményét sem látják az adósságok rendezésének.

A polgármester szerint már minden ésszerûsítést végrehajtottak, amire lehetõségük volt. Körjegyzõséghez társultak, a polgármesteri hivatalban hárman dolgoznak, a helyi általános iskola pedagógusi létszámát minimalizálták, leginkább óraadókat foglalkoztatnak, és a képviselõk is lemondtak tiszteletdíjukról. A polgármester hozzátette: önkormányzatuk alkalmanként 50-100 közmunkást foglalkoztat, akik csak lapáttal tudnak dolgozni, mert a kisgépek vagy a traktor mûködtetéséhez nincs pénz benzinre, gázolajra. Ugyancsak nem tudnak venni alapanyagot az önkormányzati tulajdonú épületek felújításához, pedig munkáskéz lenne elég.

Az állami normatíva nem elég a mûködéshez, az igényelt húszmillió forintos támogatás helyett pedig négyszázezret kaptak. Emiatt gondolják úgy, hogy Alsóbereckit az állam nem kezeli az ország részeként.

A táblák kihelyezésével egyébként már több átutazót is megleptek, ugyanis a szlovák határ közelsége miatt sokan kérdezik meg a helybeliektõl, hogy valóban Szlovákiában járnak-e már.


© 2005-2010 - Inform Média